06 48 70 30 93 info@vossics.nl

De 3 C’s van het leven.

drie C's van het leven

Het zijn 3 Engelse woorden die met een C beginnen. Laten we ze gauw naar het Nederlands vertalen en vanaf daar verder gaan in deze blog.

Choices -> Keuzes
Chances -> Kansen
Changes -> Veranderingen

 

Je moet een keuze maken om een kans te pakken

anders verandert je leven niet!

 

Wij als mens, unieke wezens hier op aarde, hebben een vrije wil. Wij kunnen altijd keuzes maken en de keuzes die we maken zijn bepalend voor de invulling van ons leven. Elke keuze die je maakt heeft een gevolg. Een gevolg die je soms van te voren kan inschatten en soms is die helemaal niet in te schatten. Soms kun je pas achteraf zeggen of iets een goede of minder goede keuze was.

Keuzes in het leven. Wat heb ik er al verschillende moeten maken en nog maak ik dagelijks keuzes. Het heeft mij hele mooie momenten gebracht en ook pijnlijke momenten. Van sommige keuzes heb ik spijt en van sommige totaal niet. Dat ik spijt van sommige keuzes heb, betekent niet dat ik mezelf wat verwijt of boos ben op mezelf. Alle keuzes die ik heb gemaakt hebben me een ervaring gegeven waar ik iets van heb kunnen leren en ja soms was het effect van de keuze voor een langere tijd niet erg prettig. Bracht het me veel pijn en verdriet mee, maar veranderen kon ik het op dat moment niet meer. Al hoe wel? Je kan altijd weer nieuwe keuzes maken! Ook heb je de keuze hoe je naar iets kijkt.

Ik neem een persoonlijk voorbeeld over mijn kijk naar mijn vader.

Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 11 was. Ik heb heel wat keuzes moeten maken die invloed hebben gehad op mijn leven in deze situatie. Het contact met mijn vader was niet heel goed in de jaren na de scheiding. Er zijn momenten geweest dat ik een langer tijd (jaren) geen contact had met hem. Ik had een bepaald beeld, overtuigingen en gedachten over situaties. Echter 7 jaar geleden veranderde de situatie. We kregen weer contact en langzaamaan zijn we gaan bouwen naar een mooie vader – zoon relatie die ik tot dan toe nooit heb gehad.

De keuze hoe ik naar de situatie ben gaan kijken heeft heel wat veranderd. Ik had altijd het beeld in mijn hoofd dat mijn vader het heel anders had moeten aanpakken. Dat zijn keuzes niet slim waren in de begin jaren van de scheiding. Dat hij dingen expres deed en dat hij veel meer had kunnen doen om de situatie beter te maken dan dat die was. Echter ben ik op een gegeven moment gaan inzien dat mijn vader waarschijnlijk zijn beste keuzes naar zijn mogelijkheden had gemaakt in die tijd. Dat hij ook zijn best deed in de situatie waarin hij zat en vanuit zijn kijk keuzes maakte. De keuze om mijn gedachten en overtuigingen op dit stuk los te laten en te onderzoeken hoe het voor hem was, heeft ervoor gezorgd dat ik nu een hele andere relatie met mijn vader heb dan ervoor. Dankbaar ben ik ervoor dat ik mezelf deze nieuwe inzichten heb toegelaten.

Dit is een voorbeeld in mijn leven waarbij ik een verandering heb gezien puur door de keuze te maken om anders naar mijn overtuigingen en gedachten te gaan kijken.

Welke veranderingen wil jij in het leven maken? Welke keuzes moet je daarvoor maken? Zijn er al kansen op je pad geweest om hieraan te werken? Wat houd je tegen om bepaalde keuze te maken?

Vragen die vast wel eens door je hoofd zijn gegaan.

Sommige keuzes kun je heel makkelijk zelf maken en zijn de veranderingen overzichtelijk en goed te dragen. Echter ben je soms niet volledig in je kracht om de keuzes te maken die je wilt maken. Niet volledig in je kracht staan is vervelend en kan pijnlijk en emotioneel zijn.

Het lijkt erop dat je in deze wereld altijd maar krachtig en alleen alles moet kunnen regelen. Echter zijn we als mens geen individuen, maar zoeken we graag verbinding en elkaar op. We hebben elkaar nodig om te groeien. Groeien in keuzes maken. Groeien om krachtig in het leven te (blijven) staan.

Wil jij weer in je kracht staan? Wil jij weer meer regie op je leven, je eigen keuzes maken!

Laat mij een stukje in je leven aanwezig zijn. Samen werken we aan je herstel naar kracht. Krachtig in het leven. Kracht om keuzes te maken die je leven veranderen.