06 48 70 30 93 info@vossics.nl

“Om anderen te kunnen bewegen, moet je zelf bewogen zijn”.

Inspiratiequote beweging

Hey mooi, uniek mens,

Je bent aangetrokken tot mijn 2e blog die ik ooit in mijn leven heb geschreven.

Voor dat ik in ga op het onderwerp van deze blog, kwam mijn perfectionisme al even naar boven. Deze of dit blog. Deze blog klonk en klinkt nog steeds een beetje raar. Ik heb al 17 zinnen getypt met verschillende mogelijkheden en ik kom er niet uit. Dan toch maar even op internet zoeken en daar vind ik dat het niet uitmaakt welk aanwijzend voornaamwoord je gebruikt.

Eén van mijn favoriete quotes die ik anderhalf jaar geleden tegenkwam is deze over bewegen van anderen, dat je zelf bewogen moet zijn. Hier zit alles in waar mijn hele leven om draait. Ik neem je graag even mee door heel wat jaren van mijn leven en zie daar waarom bewegen bij mij zo centraal staat.

Als klein jongetje werd ik op judo gezet om weerbaarder te worden. Ik liet mij makkelijk door andere bewegen, in plaats van zelf de beweging te zijn en autonomie over mijn eigen bewegen te creëren. Wat vond ik judo een heerlijke sport. Zeker als ik er achteraf op terug kijk, dan heeft judo mij zoveel moois geleerd. Een contactsport waarbij het echt om gevoel gaat. Jezelf voelen en de ander aanvoelen. Actie en reactie. Meebewegen als water en soms hard als rots zijn. Dit alles om uiteindelijk “Uke” (ontvanger) te controleren zonder te verwonden.

In de 11 jaar dat ik actief heb gejudood deed ik aan wedstrijden, heb ik de zwarte band gehaald en zette ik mijn eerste stappen in lesgeven. Ik leerde hier al hoe ik andere in beweging kon krijgen op jonge leeftijd.

Halverwege HAVO 3 moest je een profiel keuze gaan maken. Op mijn middelbare school kon ik gym2 als vak kiezen. Een extra vak gym, waarbij ik ook wist dat ik een voorkeuze plek kon krijgen op de (Christelijke) Academie lichamelijke opvoeding. Hier wist ik al dat ik mensen letterlijk in beweging wilde krijgen.

Naast Judo was ik veel aan het skeeleren en begon ik met hardlopen. Op mijn 16e stopte ik met judo. Stijldansen kwam op mijn pad. Een sport die ik eerst recreatief met een vriendengroep bezocht, maar uiteindelijk heel veel in mijn leven heeft gebracht. Door te starten met stijldansen stapte ik uit mijn comfortzone. Ik was a-ritmisch en daarnaast was dit nou niet echt een activiteit wat in het “normale” plaatje past. Hier is de basis wel gezet om te leren te staan voor iets wat je echt passioneert. Waar je door geraakt wordt in je ziel.

Als we kijken naar het dansen en dan in het speciaal naar partner dansen, dan moet je zeker bewogen zijn om de ander in beweging te brengen. Het is een mooi samen spel van leiding geven en volgen. Beiden ben je verantwoordelijk voor de volledige beweging. Samenwerken in optima forma. Niet voor niks dat verbinding/connectie belangrijk is in een (dans) partnerschap. En hiermee kunnen we natuurlijk ook de lijn trekken naar andere partners toe. In mijn geval kwam ik mijn partner tegen op de (wedstrijd)dans vloer. We weten als geen ander hoe het is om verbinding te hebben en te maken.

Het dansend leven heeft mij mooi momenten gebracht. Niet alleen letterlijk bewoog ik en bracht ik mensen in beweging, maar ook binnen de danswereld heb ik op ander vlakken beweging gebracht in mensen. Binnen de dansbond, binnen DanceSport Academy (de dansschool in Aalsmeer van mijn vrouw) en ook binnen zakelijke opdrachten die in het kader van dansen stonden, maar altijd ook met een diepere laag over verbinden en samenwerken.

In 2008 was ik klaar met de opleiding tot gymleraar. Ik had gelijk een baan in Ede op een basisschool. Door de jaren heen ben ik van het basisonderwijs gegroeid naar het gym geven in het speciaal onderwijs. Een plek waar ik heerlijk kon meebewegen met alle kinderen die ik daar les heb gegeven. Belangrijk voor mij werd door de jaren heen des te meer dat bewegen voor mij het middel is om dichterbij gevoel te komen. Voelen in het lichaam kan wanneer je ook echt in je lichaam bent. Om in je lichaam te zijn, moet je contact kunnen maken met zoveel mogelijk gedeeltes uit je lichaam. Ik leer kinderen misschien wel aan om beter te bewegen, maar eigenlijk op dieper niveau leer ik ze beter voelen. Wie beter zijn eigen lichaam kent en kan voelen, kan beter bij zijn eigen emoties komen. Daarnaast is meer lichaamsbewust zijn ook belangrijk om beter je innerlijk kompas te kunnen volgen.

Fysiek weten hoe je in elkaar steekt is de afgelopen jaren steeds interessanter geworden voor mij. Zo ontwikkelde ik me tot personal trainer en volgde ik vele verdiepende cursussen van o.a. hardlooptrainer, bootcamp trainer, kettlebell specialist tot 50+ trainer. Binnen de fysieke kennis hoort ook voedingsleer en kon een cursus voedingsdeskundige niet gemist worden. Ik ontwikkelde me op deze manier op verschillende vlakken en ook persoonlijk leerde ik mezelf steeds beter kennen. Als laatste voeg ik nog toe de energetische kennis die ik heb ontwikkeld. Alles in ons universum bestaat uit energie. We kunnen hier niet om heen. Op fysiek gebied betekent ook dat we een energetisch lichaam hebben. Emoties staat voor Energie in beweging (E= energie & Motion = beweging).

Nu heb ik mijn ontwikkeling als Ademcoach nog niet eens benoemd. Wat heeft de adem mij het afgelopen jaar veel in beweging gebracht en wat kan ik hier nog veel mensen mij n beweging brengen. Onze ademhaling is de thermostaat van het lichaam. Je kan er je staat van zijn mee aflezen en tegelijkertijd is het je afstandsbediening om ook je staat van zijn te bepalen. Daarnaast start het leven met ademhalen en eindigt het met je laatste ademhaling. We zijn als mens zo vergeten hoe belangrijk de ademhaling is en wat een krachtig instrument het is om in te zetten om bijvoorbeeld te helen. Ik zal hier zeker nog blogs aan gaan wijden over het onderwerp ademhalen.

Op naar een volgende blog!