06 48 70 30 93 info@vossics.nl

Vasten, wat brengt het mij?

Vasten, wat brengt het mij?

Al jaren ben ik geïnteresseerd in het lichaam. Als gymleraar vond ik het in beweging brengen van het lichaam interessant. Als (dans)sporter vond ik de mechanica, techniek en het mentale stuk heel mooi. De laatste jaren ben steeds meer ook met voeding en gezondheid bezig. Wat betekent voeding voor mij? Wat is gezond zijn? Heeft gezondheid alleen met eten te maken? En dan specifiek wat heeft vasten met gezondheid te maken? Waarom vasten? Wat doet dat met mij het vasten? Ik deel graag mijn ervaringen over het vasten wat ik tot nu toe heb meegemaakt.

Op moment van typen ben ik 95 uur aan het water vasten. Het is niet mijn eerste ervaring in een langere tijd vasten. Wel is dit mijn langste tijd tot nu toe.

Laten we starten bij het begin. Tot januari 2021 was voor mij vasten niet echt bekend. Uit herinnering weet ik wel dat als ik eens niet zo lekker was of buikgriepje had, dat ik wat langer niet had gegeten. In januari 2021 ging ik mijn eerste ceremonie ayahuasca doen. Om goed voorbereid daarin te gaan was het fijn om echt alleen maar fruit en groente de dagen ervoor te eten. Dit heb ik braaf gedaan. Tevens tijdens de ceremonies at je in de ochtend niks om clean de ceremonies in te gaan.

Na dit weekend ben ik me meer gaan richten op adem coaching en ook meer op voeding. Zo kwam ik steeds meer tegen over intermetting vasten en uiteindelijk ook nog langere periodes.

Intermetting vasten heb ik een tijdje gedaan in de week voorafgaand aan de nieuwe maan. Een week lang at ik 16 tot 20 uur niet en binnen 8 tot 4 uur wel iets. Ik vond het heerlijk. Het deed me goed. Ik kon zelf mijn hardlooptrainingen in de ochtenden goed volhouden. Ik heb nog een sterke herinnering aan 21 km training die ik prima liep op nuchtere maag.

Dit was een mooie ontdekkingstocht binnen mijn eigen lijf in wat het met me doet. Ondertussen leerde ik steeds meer over het overmatige voedsel wat we tot ons nemen. Daarnaast samenstelling van ons voedsel is ook niet al te best. Veel te veel koolhydraten en dan ook nog 3 flinke bommen op een dag als je traditioneel ochtend tarwe/granen/meel neemt, tussen de middag en de avond. Denk hier aan brood, havermoutpappen, pasta, aardappelen, rijst enz.

Hele dag vasten werd ik langzaamaan ook nieuwsgierig naar. Hoe zal dat zijn? Het is immers maar een paar uur langer volhouden. Dit ging prima en zo af en toe nam ik een hele dag als vasten. Vaak ging dit dan in de vorm van een soort balans dag. Het zat hem dan in het goed praten voor jezelf van een wat mindere dag eten. Echter nam langzaam ook de kennis toe dat het vele gezondheidsvoordelen heeft. Na 12 uur ongeveer is de gemiddelde maag helemaal verteerd, daarna wordt je vet systeem aangezet, want je hebt niet zoveel koolhydraten meer in je systeem. Gelukkig kun je uit vet veel meer energie halen, het verbrandingsproces duurt alleen iets langer en je hebt daar zuurstof voor nodig. Dus goed neus ademhalen en veel rustiger ademen 😊

Meer dan een dag vasten werd de afgelopen maanden interessanter. Zo ging ik naar 36 uur, 48 uur en eind juli had heb ik 72 uur water vasten gedaan. Langzaam aan train ik mijn lijf of noem het “ laten wennen” van mijn om z’n langere periode niet te eten. Dit doet mentaal ook wat met je. Ik heb momenten dat ik 6x de koelkast achter elkaar open trek en weer naar de la loop en dan toch weer water pak. Sommige momenten voelde ik me niet zo heel lekker. Beetje zwaar in mijn hoofd. Pijntjes in mijn buik. En toch voelde het diep van binnen goed om dit te doen. Ik voelde dat mijn lijf aan het werk was. Ik voelde dat mijn lijf ook aan herstellen was. Dit is namelijk het mooi van vasten. Tegenwoordig eten we zoveel momenten, dat de darmen dus altijd maar bezig zijn met verteren van voedsel. Dus als je altijd binnen 12 uur weer wat eet, dan gaan je darmen daar maar weer mee verder. OP het moment dat je darmen niet met verteren bezig hoeven te zijn (en alle andere systemen die daar op ingesteld zijn), dan kunnen de darmen eens iets anders gaan doen. Wat dacht je van herstellen wat er allemaal kapot is aan cellen. Veel darm en andere ziektes komen naar mijn idee ook door onze voeding. 1 eten we heel veel onnatuurlijke voeding, voeding wat synthetisch is, gemaakt in de fabriek. 2 we eten veel te veel en vaak.

Terug naar mijn ervaring met lange dagen vasten. Fysiek gezien verlies ik wat kilo’s, is er van alles aan de hand in mijn systeem en mentaal werk ik aan veerkracht in mijn lijf.

Op dit moment 95 uur vasten. Ik vind het een heerlijk proces deze week om hier mee bezig te zijn. Ik ben zoveel meer bewuster van alles wat ik doe, want alles wat ik nu doe is ook duidelijker voelbaar in mijn lijf. Eten en je vol eten, haalt heel veel gevoel bij je weg. Dit is denk ik ook waarom mensen te veel eten. Het is verslavend en het haalt je weg bij je eigen gevoel vanbinnen. Voor mij is het ook steeds duidelijker welke conditioneringen ik heb met eten. Waarom eet ik meer als ik stress heb. Spanning in mijn lijf en ik ga weer makkelijk voor eten. Fijn, want dan hoef ik even die spanning niet te voelen. Ja, ik eet echt ook soms te veel, ik ben me er echter wel steeds bewuster van en langzaam snap ik steeds meer waarom ik de dingen doe, die ik doe. Ik kan veel koeken achter elkaar eten of niet 2 rijst wafels met pindakaas, nee dan gelijk 6 of 8. Dit is niet goed en dit zie ik veel gebeuren als ik minder lekker in mijn vel zit. Wanneer ik dus spanning en stress ervaar. Echter het kan anders.

Ademhalen kan heel goed helpen om dit te voorkomen, muziek maken, bewegen, knuffelen en al het andere wat je helpt om weer in een rust staat te komen. Vasten kan je helpen om meer te leren voelen. Bij langere dagen vasten merk ik ook dat ik uiteindelijk wat helderde ga worden in mijn hoofd. Vandaag op de 4e dag voel ik lichtelijk verschil. Ik ben dan ook erge benieuwd wat dag 5 en misschien wel 6 gaat opleveren. Hoeveel energie heb ik?

Voor zover mijn ervaring tot nu toe met vasten.

Nog veel te ontdekken hierin.

Laat ik nog wel even kwijt willen, dat het voor iedere mens verschillend is wat goed voor je is. Het gemiddelde is niemand! Sommige mensen gaan heel goed op intermet vasten. Ook hier kan je verschillend mee om gaan. Denk aan niet het ontbijt, maar altijd je avondeten overslaan. Daarnaast raad ik altijd iedereen aan om te gaan ontdekken wat voor jou fijn is en helpt.

Tot de volgende blog